De ce conteaza?

Orientarea sexuala are de-a face cu identitatea de sine, cu modul in care experimentezi sexualitatea si atractia romantica, si interesele si preferintele din jurul relatiilor sexuale si romantice.

Cine este partenerul tau romantic sau sexual intr-un anumit moment nu defineste decat acel moment. Sexualitatea poat fi fluida- existand schimbari in diferite situatii pentru unii, si in decursul anilor pentru altii.

A iti observa tiparele din relatiile romantice si sexuale, comportamentele si preferintele pe parcursul timpului este un mod mult mai bun de a intelege care este identitatea ta sexuala sau orientarea.

A te familiariza cu limbajul care descrie diferite tipuri de sentimente sexuale si romantice, si orientarile, te vor ajuta pe tine, partenerii tai si prietenii- sa navigati si sa intelegeti diferitele moduri in care oamenii isi experimenteaza sexualitatea.

Allosexual

Un termen sau categorie in care se incadreaza toti cei care experimenteaza atractia sexuala. Acest termen se foloseste pentru a normaliza experienta de a fi asexual si a oferi o nuanta mai specifica a celor care nu fac parte dintr-o comunitate asexuala.

Allosexism

Se refera la norme, stereotipuri si practici din societate care opereaza sub presupunerea ca toate fiintele umane ar trebui sa experimenteze atractie sexuala.

Allosexismul ofera privilegii celor care experimenteaza atractie si prejudiciaza pe cei asexuali.

Androsexual

Un termen care comunica atractia sexuala sau romantica la barbati sau sexul masculin in general. Acest termen include in mod intentionat atractia pentru cei care se indentifica in genul masculin in ceea ce priveste caracteristici biologice, anatomice sau de sex la nastere.

Asexual

Aceasta identitate sau orientare include indivizi care nu experimenteaza atractie sexuala fata de nimeni, indiferent de gen. Totusi pot experimenta atractie romantica fata de persoane de un gen sau mai multe.

Autosexual

O persoana a carui sexualitate este atractiva in proprii ochi. Cineva care se simte atras de propria persoana. Insa a te masturba nu inseamna ca esti autosexual.

Autoromantic

O orientare romantica care descrie atractia romantica fata de ei insisi. Cei care se identifica ca fiind autoromantic adesea categorisesc relatia pe care o au cu ei insisi ca fiind romantica.

Bicurious

Se refera la acele persoane care se intreaba sau isi exploreaza bisexualitatea, care in mod tipic include curiozitatea in ceea ce priveste atractia sexuala sau romantica fata de persoane ale diverselor gene.

Bisexual

O orientare sexuala care descrie pe cei care experimenteaza atractie romantica sau emotionala fata de mai multe genuri.

Adesea cunoscuti si sub prescurtarea bi, include indivizi care sunt atrasi de o varietate de persoane, de gen similar sau diferit cu ei.

Biromantic

Cei care experimenteaza atractie romantica dar nu sexuala, fata de indivizi de mai multe genuri. 

Closeted (in the closet)

Descrie persoanele din comunitatea LGBTQIA care nu isi exprima public identiatea sexuala, atractia sexuala sau comportamentul sexual, expresia de gen sau identitatea de gen. De obicei se practica din cauza fricii de discriminare, respingere, umilinta sau violenta.

Dezvaluire

Se refera la procesul de a fi deschis referitor la sexualitate si gen. Pentru multe persoane LGBTQIA, a se dezvalui nu este un eveniment unic, ci un proces ce implica o serie de momente si conversatii.

Procesul poate include:

- a impartasi cu cineva din acelasi gen sau cineva similar, in privinta atractiei romantice sau sexuale

- inditificarea ca LGBTQIA

- dezvaluirea identitatii de gen specifice, a expresiei de gen sau a orientarii sexuale sau romantice.

Unele persoane LGBTQIA decid sa isi pastreze sexualitatea, genul sau interesul sexual private, in timp ce altele decid sa impartaseasca lucrurile pe care le iubesc cu cei dragi, cunostinte, sau public.

Procesul de a se dezvalui este o sursa de acceptare de sine si de mandrie pentru majoritatea indivizilor LGBTQIA.

Decizia este personala, si fiecare ar trebui sa o faca in propriul ritm.

Cupiosexual

Descrie persoanele asexuate care nu experimenteaza atractia sexuala, dar totusi au dorinta de a se angaja in comportamente sexuale sau relatii sexuale.

Demisexual

Face parte din spectrul asexual, orientarea sexuala descrie indivizii care experimenteaza atractia in anumite circumstante, cum ar fi sub auspiciul unei relatii romantice, sau conexiunii emotionale cu o persoana.

Demiromantic

Orientarea romantica descrie indivizi care experimenteaza atractie romantica in anumite circumstante, cum ar fi a construi o relatie romantica cu cineva.

Fluid

Acest termen se refera la faptul ca sexualitatea, atractia sexuala si comportamentul sexual se poate schimba in decursul timpului si poate fi dependent de diverse situatii.

Este folosit pentru a descrie pe aceia care experimenteaza schimbari in sexualitatea proprie, atractia sexuala sau comportamentul sexual in decursul vietii.

Gay

Un termen care descrie indivizii care experimenteaza atractia sexuala, romantica sau emotionala fata de persoanele de gen similar.

Unele femei gay prefera sa foloseasca termenul lesbian, in timp ce altele queer sau gay. Este de asemenea cel mai bine sa intrebi care sunt cuvintele sau termenii pe care cineva ii foloseste pentru a se descrie pe sine.

Cei din domeniul medicinei sau psihologiei denumesc aceasta orientare ca homosexualitate. Insa este un termen considerat invechit si ofensator si nu ar tebui folosit de catre indivizii LGBTQIA.

Graysexual

Este un termen folosit pentru a constientiza zonele gri din spectrul sexual, pentru acele persoane care nu se identifica in mod explicit ca fiind asexuali sau aromantici.

Multe persoane care se identifica in aceasta categorie experimenteaza atractie sexuala sau dorinta, dar poate ca nu in aceiasi frecventa ca cei care sunt total in afara spectrului asexual.

Grayromantic

O orientare care descrie indivizii care experimenteaza atractia romantica. In zona gri dintre romantic si aromantic.

Multe persoane care se identifica ca grayromantici experimenteaza atractie romantica, dar poate ca nu la aceiasi intensitatea si frecventa ca cei de orientare romantica.

Gynesexual

Un termen folosit pentru a comunica atractia romantica sau sexuala fata de femei, sau feminitate. Acest termen include atractia fata de cei care se identifica ca femei, feminine sau femele, indiferent de biologia sau anatomia de la nastere.

Heterosexual

Un termen care descrie persoanele care experimenteaza atractie sexuala, romantica sau emotionala fata de persoanele de sex opus, sau de gen diferit.

Chiar si transexualii se pot identifica ca heterosexuali. Aceasta orientare sexuala se mai numeste si straight.

Homosexual

Un termen invechit si depasit, adesea intalnit in domeniul medicinei si psihologiei, care se refera indivizii care experimenteaza atractie sexuala, romantica, sau emotionala fata de persoanele de acelasi gen.

Lesbiana

O femeie sau cineva care se identifica ca femeie, care experimenteaza atractie romantica sau sexuala fata de cineva de acelasi gen.

Unele femei care sunt lesbiene prefera sa foloseasca termenul gay sau queer, in timp ce altele prefera eticheta de lesbiana.

LGBTQIA

Acest acronim adesea descrie indivizi care nu se identifica exclusiv ca heterosexuali. Acronimul LGBTQIA+ reprezinta: lesbiana, gay, bisexual, transexual, queer sau questioning, intersex si asexual.

Simbolul + se refera la multiplele orientari sexuale existente si identitati de gen care fac parte din comunitatea LGBTQIA, dar nu sunt incluse in acronim.

Libidoist asexual

Un termen folosit pentru a descrie o persoana asexuala, care experimenteaza emotii sexuale care sunt satisfacute prin auto stimulare sau masturbare.

Aceasta eticheta se refera la faptul ca, pentru unele persoane, a actiona in directia libidoului sau emotiilor sexuale nu implica neaparat comportamente sexuale cu altii.

Monosexual

O categorie mai larga, ce include persoane care experimenteaza atractie romantica sau sexuala fata de persoane de un singur sex sau gen. Monosexualitatea include in mod tipic pe cei care sunt exclusiv heterosexuali, gay sau lesbiene.

Non-libidoist asexual

Se refera la o identitate din spectrul asexual, fiind cineva care nu experimenteaza nici o emotie sexuala sau sa aiba un libido activ.

Omnisexual

Omnisexual este similar cu pansexual si poate fi folosit pentru a descrie indivizii a caror sexualitate nu este limitata catre persoanele de un anumit gen, sex sau orientare sexuala.

Pansexual

Un termen care descrie indivizii care pot experimenta atractie sexuala, romantica sau emotionala fata de orice alta persoana, indiferent de gen, sex, sau sexualitate.

Panromantic

Un termen care descrie indivizii care pot experimenta atractie romantica sau emotionala (dar nu sexuala) fata de orice persoana, indiferent de gen, sex sau sexualitate.

Polysexual

Un termen care descrie indivizii cu o orientare sexuala care implica atractie romantica sau sexuala fata de persoane de diferite genuri. Orientarea polisexuala include bisexualitatea, pansexualitatea, omnisexualitatea si queerii, pe langa de multe altele.

Pomosexual

Un termen (nu neaparat o identitate) folosit pentru a se referi la cei care resping etichetele sexuale, sau nu se identifica cu nici unele dintre ele.

Passing

Se refera la perceptia societatii si presupunerea asupra sexualitatii sau genului cuiva.

In mod specific, acest termen este mai comun folosit pentru a discuta despre modul in care o persoana LGBTQIA este perceputa, sau asumata de a fi straight.

Este important de retinut ca unii membri LGBTQIA au dorinta de a se integra in acest termen sau nu. De fapt, actul de a fi perceput ca straight poate fi o sursa de disconfort si discriminare pentru membrii LGBTQIA.

Queer

Un termen umbrela care descrie indivizi care nu sunt exclusiv heterosexuali. Termenul queer (Q-ul din LGBTQIA) constientizeaza ca sexualitatea este un spectru opus unei colectii de categorii independente si mutual exclusive.

A folosi cuvantul queer deschide optiuni dincolo de lesbian, gay, bisexual catre indivizi care nu se incadreaza neaparat in aceste categorii, sau care prefera o categorie care nu este dependenta de un anumit sex sau gen.

In timp ce acest termen candva era negativ si cu conotatii derogatorii, in timp a iesit la suprafata ca fiind comun si social acceptat pentru indivizii LGBTQIA, pentru a se referi la sine si la comunitate.

Dincolo de utilizarea frecventa, unii inca au asocieri negative cu termenul queer si nu le place sa fie definiti in acest mod. Queer ca orice alt termen ce descrie sexualitatea, ar trebui sa fie folosit in mod sensibil si respectuos.

Questioning

Procesul de a fi curious despre, si a explora unele aspecte ale sexualitatii sau genului.

Atractia romantica

Experienta de a avea un raspuns emotional care rezulta in dorinta pentru o interactiune sau relatie romantica dar nu neaparat sexuala, cu alta persoana sau cu tine insuti.

Unele persoane experimenteaza atractia romantica dar nu si cea sexuala.

Orientarea romantica

Orientarea romanica este un aspect al identitatii de sine care implica:

- cum te identifici

- modul in care experimentezi dorinta romantica (daca o experimentezi)

- genul sau sexul persoanelor cu care cineva se implica in realtii romantice (daca este cazul)

- genul sau sexul persoanelor fata de care cineva este atras romantic (daca este cazul).

Sapiosexual

Un termen care descrie pe cei care experimenteaza atractie pe baza inteligentei mai degraba deca raportat la sex sau gen.

Atractia sexuala

Se refera la a experimenta dorinta sexuala sau excitare raportat la alta persoana sau grup de persoane.

Sex- aversiune

Descrie pe cei care sunt asexuali si simt aversiune pentru sau dezinteres extrem fata de sex sau comportament sexual.

Sex- favorabil

In spectrul asexualitatii, sex- favorabilul este vazut ca fiind opus sex-repulsiei, si descrie pe cei care sunt asexuali si in anumite situatii au sentimente pozitive sau favorabile raportate la sex.

Sex- indiferent

Descrie pe cei a caror sexualitate si sentimente sunt indiferente sau neutre raportat la sex si comportament sexual.

Orientare sexuala sau sexualitate

Este un aspect care include:

- cum te identifici

- modul in care experimentezi dorinta romantica sau sexuala (daca e cazul)

- genul sau sexul persoanelor care se implica in activitati sexuale sau romantice (daca este cazul)

- genul sau sexul persoanelor fata de care cineva este atras (daca este cazul)

Sexualitatea se poate schimba pe parcursul vietii cuiva si in diferite situatii. Este de inteles existenta unui spectru larg, in loc de o serie de categorii mutuale exclusive.

Repulsie sexuala

Similara cu aversiunea sexuala, repulsia face parte din spectrul asexualitatii, si descrie pe cei care sunt asexuali si repulsivi sau dezinteres dus la extrem fata de sex sau comportament sexual.

Skoliosexual

O orientare sexuala care descrie pe cei care sunt atrasi sexual de persoane fara identitati de gen, cum ar fi nonbinarii, querri de gen sau trans.

Spectrasexual

Un termen care descrie persoanele care sunt atrase sexual sau romantic de multiple sau variate genuri, sexu sau identitati sexuale- dar nu neaparat toate sau una.

Straight

Cunoscut si ca heterosexual, straight descrie persoanele care experimenteaza emotii sexuale, romantice, sau atractie emotionala fata de indivizi ai genului opus, sau de un gen diferit.

Persoanele care se identifica ca cisgenderi sau transgenderi pot fi straight.

Concluzia

Este in regula sa te simti nesigur sau depasit de toate aceste etichete pe care acum le descriem sexuale sau romantice, referitor la atractie si comportament.

A expanda limbajul pe care il folosesti pentru a descrie sexualitate poate oferi o ghidare importanta, validare si acces catre comunitate, in timp ce te afli in calatoria descoperirii de sine si a satisfactiei.

 

(adaptat dupa healthline.com)