Cum iti afecteaza coronavirus viata sexuala

Majoritatea oamenilor aflati in izolare experimenteaza schimbari in rutina lor zilnica. Nu mai merg la birou, scoala, petreceri sau iesiri in oras cu prietenii, reuniuni cu familia. Deci nu este o surpiza faptul ca pentru multe persoane si viata sexuala are de suferit.

Unii poate nu au incotro, automat au parte de mai putin sex sau deloc- fiind izolati singuri- si fiind foarte riscant pentru a se intalni cu partenerul . Sau poate sunt situatii in care partenerul este afectat de virus. Pe de alta parte cei care pot avea parte de mai mult sex se pot confrunta cu problema de a ramane fara stoc de prezervative- si de aceea se speculeaza ca multi bebelusi se vor naste peste 9 luni.

Dar daca totusi nu faci parte din aceste categorii in schimb nu ai chef- nu esti singur! Majoritatea persoanelor raporteaza o scadere a libidoului datorata panicii si disperarii generale. Doar o mica parte raporteaza ca virusul a avut un efect bun asupra vietii lor sexuale (24% dintr-un chestionar realizat de NBC News, la care au raspuns 9000 persoane).

Fiecare raspunde diferit la aceiasi stimuli; iata cateva idei pentru care reactionezi asa:

Te lupti cu dispozitia proasta

Pentru multe persoane, cand sunt stresate, sexul este ultimul lucru la care se pot gandi. Poate ingrijorarea pentru parintii care sunt in varsta, stresul de a iti crea o rutina de viata acasa, sau incertitudinea asupra viitorului- toate predomina si viata sexuala cade pe ultimul loc. Pentru altii sexul este un mecanism adaptativ, si cand anxietatea si stresul cresc- la fel si libidoul. Acest lucru este sustinut de traficul crescut pe Porn Hub din ultima perioada.

Economia este dezastruoasa

Perspectivele nu sunt prea imbucuratoare asta e clar pentru toata lumea. Si daca este sa confruntam cu rata natalitatii, din perioadele de criza economica, ne dam seama usor ca dorinta de sex a populatiei nu este tocmai ridicata. Grija zilei de maine si stresul referitor la viitor poate fi un motiv foarte puternic pentru scaderea libidoului.

Prea mult timp impreuna

In cadrul relatiilor pe termen lung, poate fi dificil sa pastrezi misterul tot timpul. Si este valabil pentru momentele cand sunteti blocati impreuna, fara posibilitatea de a desfasura prea multe activitati independente separat. Prea mult timp petrecut impreuna poate fi atat un plus cat si un minus. Asa cum afirma terapeuta de cuplu Esther Perel, avem nevoie si de stabilitate si de independenta. Nevoia noastra de a fi impreuna exista in acelasi timp cu nevoia de a sta separati. Cu prea multa distanta nu poate fi conexiune. Dar prea mult timp petrecut impreuna inseamna ca nu mai avem nici o punte pe care sa traversam, catre celalalt. Cand relatia devine fuzionala- nu mai ai cu cine sa te conectezi, pentru ca sunteti deja una. Deci sa nu fiti surprinsi ca in aceste perioade de stres si anxietate intensa libidoul sa varieze de la o extrema la celalalta. 

Insa majoritatea cuplurilor se adapteaza gradual, caci un lucru e sigur cat priveste carantina si sexul: ai suficient timp sa te bucuri pe indelete de asa ceva.

Totusi haideti sa vedem in ce masura mai mult sex ne ajuta in lupta imptriva virusului

Tinand cont ca pana acum sigur esti la un anumit nivel de izolare, cu regulile incerte, panica si vestile despre sanatate nu tocmai incurajatoare- sigur cauti metode pentru a lucra asupra acestui fapt.

Iata vestea buna. Exista un mod sanatos pentru a preveni virusul! Sexul. Sexul este metoda perfecta pentru a gestiona aceste vremuri tulburi. Cel putin sexul ajuta in depresie, anxietate, plictiseala si lipsa exercitiilor- toate provocate de statul acasa. Dar nu numai. Sexul ajuta atat in combaterea singuratatii cat si a lipsei timpului singur- doar cu tine, asa ca este util si atunci cand esti singur acasa si iti doresti atingerea cuiva, sau dimpotriva cand esti prea des impreuna cu partenerul si incercati sa nu va rupeti capurile reciproc cand va certati pentru ultima prajitura. Nu asumam ca previne sau vindeca eventuala infectare, insa exista corelatii semnificative intre o viata sexuala buna si imbunatatirea sanatatii fizice si mentale in general, care coreleaza cu un sistem imunitar bine pus la punct asa ca.....

 

Daca totusi nu esti convins, iata argumentul biologic referitor la beneficiile sexului mai frecvent in timpul carantinei.

Activitatea sexuala (definita ca orice activitate cu scop erotic, singur sau un partener) are multiple beneficii pentru sanatate. In primul rand exercitiul fizic. Poate o partida de distractie de unul singur nu este echivalentul unei ore de cardio, dar orice activitate sexuala cu un partener arde de la 20 pana la cateva sute de calorii.

In mod secundar, activitatea sexuala- excitarea, joaca sustinuta si orgasmul in mod particular- schimba chimia corpului in sens pozitiiv, si lucreaza cot la cot, daca nu chiar mai bine decat alti factori- in sustinerea sistemului imunitar.

Decizia de a face sex si concentrarea pe excitare, este ca o forma de meditatie mindfulness. Cand te concentrezi pe stimulii fizici si pe scopul de a crea placere- sistemul nervos parasimpatic se activeaza. Sistemul parasimpatic lucreaza in starea de relaxare a corpului, fiind in opozitie cu sistemul simpatic, cel anxios care se activeaza in cazuri de frica sau pericol, de tipul lupta sau fugi- raspuns cum e si in cazul pandemiei. Deci a te angaja in activitati sexuale te poate ajuta in a te relaxa inclusiv in privinta a ceea ce se intampla la nivel mondial. Toate acestea in timp ce aduce si alte beneficii similare meditatiei- sprijina sistemul cardiovascular, digestiv si neurologic.

Si in timp ce toate activitatile sexuale sunt benefice, orgasmul este modul principal de a activa sistemul parasimpatic. Orgasmul stimuleaza nervul vag, important in conectarea centrilor parasimpatici din creier cu corpul. A stimula nervul vag poate reduce depresia si anxietatea, fiind una din directiile asupra carora actioneaza sexul ca imbunatatire a dispozitiei. Dar mai sunt si altele.

Orgasmul schimba nivelul hormonilor din creier. Cortizolul- hormonul stresului- scade, ceea ce te poate ajuta sa faci fata unei zile sau saptamani dificile. Alte substante cresc. Dopamina-care se centreaza pe recompense, te poate ajuta asupra partilor pozitive de a sta acasa. Endorfinele, substantele proprii ale corpului cu efect opioid-iti pot oferi starea de euforie specifica unor droguri- asa ca priveste orgasmul ca pe o aventura naturala. Vasopresina- care ajuta in reglarea tensiunii sexuale, si oxitocina- care este asociata cu conectarea sociala- si care ambele cresc in nivel. Impreuna toate aceste substante chimice sunt asociate cu inlaturarea simptomelor depresiei si anxietatii, si imbunatatirea starii de bine si a simtului conectarii sociale, fie ca esti singur sau cu un partener in carantina. Si tinand cont ca ai tot timpul din lume acasa, te poti bucura si rasfata pe indelete cu explozii delicioase oricand iti doresti.

Deci iata- preocuparile erotice au si efect de exercitii fizice, si conduc si la scaderea nivelului de stres, si a anxietatii, sustin imbunatatirea dispozitiei, a sanatatii si simtul conectarii sociale, marind totodata abilitatea de a tolera frustrarea datorata carantinei. Sexul nu este doar o distragere incitanta, ci iti poate intari corpul si mintea.

Asa ca stai in casa, fa sex cat de mult poti, si ramai pe fir caci revenim cu noi idei pentru a face viata erotica mai distractiva si placuta in aceasta perioada de izolare la domiciliu.