Woody Allen spunea " Te folosesti de sex ca sa-ti exprimi orice emotie, mai putin dragostea."

Pentru majoritatea persoanelor, nu exista nici o diferenta intre a face sex si a face dragoste, insa, in realitate, intre cele doua exista o diferenta colosala. 

 

 

Aceasta este o tema controversata si exista numeroase opinii cu privire la ea. Nu trebuie insa sa te lasi influentat de cei din jur, ci trebuie sa iti formezi propriile idei.

In trecut, "sexul fara sentimente" era atribuit mai mult barbatilor, care erau vazuti ca indivizi ce pot ajunge la un nivel de excitare ridicat fara a avea sentimente pentru partenera. Femeile nu recunosteau ca pot avea asemenea experiente din cauza prejudecatilor sociale sau religioase.. Singurele care se puteau "detasa", si intretine relatii sexuale cu un barbat fara sa il iubeasca erau cele considerate femei  de moravuri usoare sau  cele care aveau o meserie de asa natura, asa numita meserie "working girl" a secolului trecut.

 

Realitatea concreta a zilelor noastre a dovedit ca acesta este un mit fals. „Sexul fara iubire” ocupa un loc privilegiat in societatea zilelor noastre. Multi psihologi afirma ca dorinta sexuala poate aparea la indivizi, fara a fi implicata iubirea sau oricare alt tip de sentimente sau emotii.  Sexul este o elibereare: atunci cand nu sunt implicate sentimente, sexul poate fi o metoda pentru a te elibera de anumite stari, de exemplu de stres.

In piramida lui Maslow , o ierarhizare a necesitatilor umane, folosita in studiul  “A Theory of Human Motivation”- 1973,  cercetatorul stabileste ca pe masura ce ne satisfacem nevoile bazice (cele situate la baza piramidei), fiintele umane dezvolta nevoi si dorinte mai elevate (asezate in partea superioara a piramidei). Potrivit acestei ierarhizari, nevoile sexuale sunt localizate la baza piramidei, in categoria denumita nevoi fiziologice, alaturi de apa, hrana, aer, igiena, somn. Astfel se trage concluzia ca nevoia implinirii sexuale este o nevoie umana primara, care tine mai mult de instinct si carnal, decat de transcendental si ideal.

       

Relatiile fara compromisuri, bazate doar pe obtinerea placerii erotice, devin de cele mai multe ori relatii intense, ce creeaza dependenta si apar in mod spontan. Repetarea acestora, face sa apara intre parteneri o anumita doza de afectiune, iar in foarte rare ocazii, aceste tipuri de relatii sfarsesc intr-o relatie de lunga durata, bazata pe sentimente. Insa, de cele mai multe ori, acest tip de relatie este una pasagera, bazata doar pe dorinta sexuala si nu implica nici un fel de sentiment profund.

.

Cu toate acestea, intretinerea relatiilor sexuale cu un partener pentru care ai sentimente, poate avea anumite avantaje clare:

 

1) Cunoasterea partenerului

Atunci cand iti iubesti partenerul, stii ce ii place si ce nu, si cauti in primul rand sa ii oferi lui placere. In cazul in care nu sunt sentimente implicate, fiecare dintre cei doi cauta propria placere, fara a tine cont de dorintele si fanteziile celuilalt.

 

2) Friend with Benefits

Atunci cand intretinem relatii sexuale cu o persoana care ne este prietena/amica, linia ce separa afectiunea de iubire este foarte subtire si pot aparea confuzii. Acest tip de relatie poate evolua in doua moduri: fie o sa apara un sentiment de iubire reciproc si relatia o sa evolueze la urmatorul nivel, fie o sa apara sentimente doar dintr-o singura parte si astfel se va strica relatia de prietenie.

 

3) Orgasmul

Increderea si afectiunea pentru partener sunt doua constituente importante in obtinerea orgasmului si indeplinirea tuturor fanteziilor.  

 

4) Durata actului sexual

De multe ori in timpul actului sexual partenerii cauta sa grabeasca procesul pentru a-si atinge obiectivul cu rapiditate. Atunci cand sunt sentimente implicate, cei doi incearca sa prelungeasca momentul cat mai mult, sa se bucure unul de celalalt, transformand astfel un act sexual simplu intr-un act de senzualitate.

 

5) Chimia

Potrivit expertilor, intre chimie si atractie sexuala este o diferenta care implica anumite sentimente, si care iti permite sa faci diferenta intre a face dragoste si a face sex.  Chimia este ceva ce poate aparea doar in timpul procesului de a cunoaste si de a te indragosti de o persoana, pe cand atractia sexuala poate aparea inca de la primele priviri dintre cei doi parteneri.


Tu ce crezi? Exista vreo diferenta intre sex si dragoste?