Facem sau nu sex in timpul sarcinii? La ce riscuri ne expunem? Este bebelusul afectat in vreun fel?

Aceste intrebari si le pun cu siguranta multe femei insarcinate si cum sexul este inca un subiect tabu, femeile nu indraznesc sa discute cu medicul pe aceasta tema.

Insa singurul care poate da un verdict cu privire la acest subiect este medicul. Fiecare sarcina este diferita si doar medicul specialist ar putea sa iti explice pana cand poti face sex cu partenerul.

Relatia sexuala dintr-o familie este foarte importanta si este bine sa va documentati, sa cereti parerea inainte de a face vreo greseala fie ca e vorba de abstinenta sexuala pe intreaga perioada a sarcinii, sau fie ca abuzam fara a tine cont de implicatiile pe care le poate avea sexul asupra evolutiei sarcinii.

Ceea ce trebuie sa stiti este ca in timpul sarcinii, nu se face sex in urmatoarele cazuri:

  • sarcina este multipla;
  • exista sangerari vaginale;
  • exista scurgeri de fluid din sacul amniotic;
  • exista riscul nasterii premature;
  • exista riscul unui avort sau ai mai suferit in trecut pierderi de sarcina;
  • colul uterin este deschis;
  • exista placenta previa.

In oricare din cazuri, e bine sa intrebati doctorul si daca vi se spune “fara sex” asta include absolut orice duce la stimulare si orgasm.

In cazul in care nu indepliniti nici una din conditiile de mai sus, atunci nu este nici o problema sa va ganditi la sex chiar daca sunteti gravide. Sexul este ceva normal, se face din placere si nu din obligatie. E bine totusi sa evitati pozitia misionarului dupa a patra luna de sarcina. Incercati sa gasiti cele mai confortabile pozitii.

Sexul in timpul sarcinii este benefic pentru tine, bebelusul tau, dar si pentru partenerul tau si sanatatea relatiei voastre. Iata cateva motive pentru care ar trebui sa te gandesti serios la sex in timpul sarcinii:

  1. Sexul reduce efectele stresului - In timpul sarcinii au loc mai multe efecte neplacute datorate cortizonului - hormonul stresului, incluzand depozitarea grasimilor si toxinelor nedorite, perturbarea ciclului de somn, a lipsei dorintei sexuale, scade toleranta la durere, creste disconfortul sarcinii si te face sa te simti obosita.

  2. Sexul te ajuta sa dormi mai bine - Vrei sa ai un somn adanc si sa te simti odihnita urmatoarea zi? Incearca sa faci sex inainte de culcare!

  3. Sexul creste imunitatea organismului - O viata sexuala sanatoasa si regulata creste nivelul imunoglobulinei A cu pana la 35%. Aceasta componenta cheie in sistemul de aparare a organismului impotriva bolilor poate fi ajutata si imbunatatita prin activitatea sexuala regulata (1-2 ori pe saptamana).

  4. Orgasmul aduce beneficii semnificative - Activitatea sexuala regulata te poate transforma intr-o persoana mai buna si mai relaxata, cu sentimente pozitive pentru tine, partener si bebelusul tau.

Dupa nastere urmeaza 6 saptamani de refacere, perioada in care sexul este ultimul lucru la care femeile se gandesc:

  • vindecarea de dupa operatie (indiferent ca a fost vorba de o cezariana sau o nastere naturala);
  • depresiile postnatale;
  • schimbarile hormonale;
  • sanii durerosi din pricina alaptatului;
  • sangerarea postpartum (tine in jur de 4-6 saptamani);
  • atentia ce trebuie acordata bebelusului.

Dupa nastere, partenerul trebuie sa ii ofere sprijin si confort pentru ca partenera lui sa treaca peste toate aceste probleme. El trebuie sa dea dovada de multa rabdare si atentie pentru ca toti acesti factori nu sunt de neglijat. Este indicat sa aveti discutii despre tot ce va nelinisteste pentru ca doar impreuna veti putea depasi momentul. Vindecarea fizica se realizeaza intr-un timp foarte scurt, pe cand vindecarea psihica este mai lenta.

Sfatul nostru este ca in oricare din cazuri, fie ca e vorba despre sexul din timpul sarcinii sau de dupa nastere, e bine sa consultati un medic specialist pentru a primi informatii cu privire la situatia in care va aflati fiecare dintre voi.

Sursa: qbebe.ro