12 motive pentru care oxitocina este numita hormonul iubirii

1. Ce legatura are oxitocina cu iubirea?

Studiile au descoperit ca relatiile romantice, in primele stadii ale atasamentului romantic, dezvolta un nivel mai inalt de oxitocina, decat cuplurile in care atasamentul este diminuat.

Dar oxitocina este conectata cu mai mult decat iubirea. Este eliberata in timpul activitatii sexuale, si este legata de intensitatea orgasmelor.

Oxitoina are tot felul de efecte care imbunatatesc relatiile.

Unele dintre acestea includ:

- incredere

- admiratie

- empatie

- amintiri pozitive referitoare la relatie

- fidelitate

- comunicare pozitiva

- dezvoltarea conexiunii

2. Ce este mai exact oxitocina?

Oxitocina este un hormon care actioneaza ca un neurotransmitator. Joaca un rol important in reproducere.

In cazul femeilor, acest hormon declanseaza nasterea si lactatia. In cazul barbatilor, oxitocina ajuta in mobilitatea spermei.

3. Corpul tau produce oxitocina in mod natural?

Oxitocina este un hormon care se produce natural, in hipotalamus- care este o regiune mica amplasata in creier- si secretata in preajma glandei pituitare.

4. Cum este conectata cu dopamina si serotonina?

Oxitocina, dopamina si serotonina adesea sunt denumiti hormonii fericirii.

Cand esti atras de alta persoana, creierul tau elibereaza dopamina, nivelul de serotonina creste, si oxitocina este produsa. Asta cauzeaza un val de emotii pozitive

5. Cum poate afecta oxitocina in mod pozitiv emotiile?

Studiile sugereaza ca oxitocina are impact social pozitiv asupra comportamentelor sociale relationate cu:

- relaxarea

- increderea

- stabilitatea psihologica generala.

Acest hormon totodata a fost demonstrat ca scade nivelul de stres si anxietate cand este eliberat in anumite zone ale creierului.

6. Cum poate oxitocina influenta pozitiv comportamentele?

Oxitocina iti poate sustine corpul in a se adapta diferitelor situatii emotionale si sociale.

Oxitocina administrata nazal a fost conectata in mod direct cu imbunatatirea comunicarii romantice intre parteneri- in special in timpul discutiilor in contradictoriu.

Studiile au aratat ca acelasi tip de oxitocina adminsitrata nazal sustine persoanele cu autism in a raspunde si a intelege mai bine aspectele sociale.

7. Care este legatura dintre oxitocina si maternitate?

Oxitocina joaca cateva roluri importante in maternitate.

Travaliu

Acest hormon da semnalul uterului pentru a se contracta si a declansa travaliul. Ajuta in inaintarea procesului, prin cresterea productiei de hormoni similari. Dupa nastere, sustine uterul in a isi reveni la forma initiala.

Alaptarea

Cand un bebelus se ataseaza sanului mamei, declanseaza eliberarea de oxitocina. Aceasta da semnale corpului pentru a produce lapte pentru bebelus.

Conectarea 

Studii efectuate pe animale si oameni, au demonstrat ca mamele cu nivel mai mare de oxitocina se angajeaza mai mult in comportamente de afectiune, inclusiv: 

- a verifica mai frecvent bebelusul

- a fi mai afectuoase

- a ii canta sau a vorbi bebelusului intr-un anumit mod

- preocupare mai accentuata pentru a il ingriji.

Unele studii au sugerat ca bebelusii care primesc acest tip de experienta parentala au un nivel ridicat de oxitocina, ceea ce ii face sa fie mai conectati cu mamele lor. Acest lucru este valabil si in cazul parintilor adoptivi.

8. Oxitocina poate produce un efect similar in cazul tatilor?

Exista studii care afirma acest lucru intr-adevar.

Studiile sugereaza ca anumite comportamente de interactiune dintre tati si bebelusi conduc la nivele crescute de oxitocina. Acestea includ a directiona atentia bebelusului spre anumite obiecte, si a ii incuraja in explorare.

9. Exista vreun adevar in cazul efectului oxitocinei asupra fidelitatii?

Legatura dintre oxitocina si fidelitate poate incepe cu abilitatea acestui hormon de a ii face pe barbati sa isi vada partenerele mai atractive decat alte femei.

Studiile au demonstrat ca oxitocina poate influenta barbatii sa pastreze o distanta sociala mai mare fata de femeile atragatoare.

Aceasta se poate intampla datorita influentei oxitocinei asupra retelelor neuronale ce au legatura cu recompensa. A te angaja in contacte social sau sexuale cu partenerul romantic, poate creste nivelele de oxitocina, generand astfel un comportament recurent.

Cu cat petreci mai mult timp cu partenerul, cu atat mai multa oxitocina produci, cu cat mai multa oxitocina produci, cu atat mai atras te vei simti de partener.

Tratamentele cu oxitocina reduc comportamentele asociate cu infidelitatea, in special la femeile care prefera interactiunile sociale cu partenerii lor, decat cu alte persoane de sex opus. Este considerat ca oxitocina scade noutatea in interactiunile cu persoanele necunoscute.

10. De ce influenteaza in mod diferit femeile si barbatii?

Oxitocina afecteaza in mod diferit femeile si barbatii, in special in contextele sociale.

Aceasta poate fi datorat faptului ca hormonul actioneaza diferit asupra amigdalei feminine si masculine. Aceasta este portiunea din creier responsabila pentru emotii, motivatie si recompensa.

De exemplu, oxitocina poate favoriza modul in care femeile is aleg partenerii si cum sa se raporteze la acele relatii.

Hormonii pot juca un rol important in modul in care barbatii identifica relatiile competitive si navigheaza prin reactiile emotionale la acestea.

11. Are vreo utilizate medicala?

Oxitocina poate fi injectata pentru a induce sau imbunatati contractiile in timpul travaliului. Totodata poate fi folosit pentru a reduce sangerarea dupa nastere sau interupere de sarcina.

Studiile au descoperit ca oxitocina poate ajuta in tratarea autismului si a altor conditii psihiatrice care se refera la interaciunea sociala.

Este explorata ca fiind un posibil adjuvant in cazul depresiei post-natale. Studiile realizate pe oxitocina ca posibil tratament pentru alcool si alte abuzuri de substante sunt in desfasurare.

12. Exista dezavantaje de luat in considerare?

Desi oxitocina poate imbunatati conectarea, poate totodata incuraja favoritismul si partinirea. Asta poate conduce la formarea grupurilor de apartenenta si de excludere.

Acest hormon a fost conectat si cu sentimentele de invidie si lipsa de sinceritate. Mai multe studii sunt necesare pentru a studia aceste implicatii.

Nu este inca foarte clar de ce efectul sau variaza in natura sau cine este mai predispus sa experimenteze efectele negative. Asta poate depinde de o varietate de factori, cum ar fi tulburarile psihiatrice din substrat.

Concluzii

Desi a demonstrat un rol in multe din lucrurile bune pe care le simtim si experimentam, rolul oxitocinei in comportamentul uman este de departe mult mai complex. Mai multe studii sunt necesare pentru a intelege ce poate face acest puternic hormon.