Inselatul emotional are loc atunci cand stabilesti o conexiune intima, apropiata, cu altcineva decat partenerul tau.
Infidelitatea emotionala, dincolo de o simpla prietenie, include fie tensiune sexuala, fie flirt, sau atractie romantica.
Adesea pastrezi aceasta relatie aproape in inima ta, sau ascunsa, spre deosebire de o prietenie sanatoasa si deschisa.
Acest tip de atasament poate nu pare amenintator sau problematic, de vreme ce nu intentionezi sa actionezi fizic.
Totusi infidelitatea emotionala poate eroda fundatiile relatiei, si slabi angajamentul fata de partener.
Oamenii definesc inselatul in diverse feluri, deci atasamentul emotional poate nu iti vine automat in minte cand te gandesti la infidelitate. Iata cum sa recunosti inselatul emotional- si cum sa eviti sa mergi mai departe.
Ce intra in categoria infidelitate emotionala?
In general vorbind, infidelitatea emotionala are loc atunci cand devii apropiat de cineva, care intrerupe investitia emotionala fata de partener. Focusul tau este pe conexiunea cu aceasta persoana, in loc de a fi pe actuala relatie (de obicei monogama).
Infidelitatea emotionala poate avea loc si in relatiile non monogame daca pastrezi secreta intimitatea nou dezvoltata cu altcineva, sau incalci limitele pe care le-ai stabilit impreuna cu partenerul.
Comportamentele asociate cu inselatul emotional pot varia.
De obicei poti afirma ca o conexiune a depasit punctul prieteniei cand:
- petreci mai mult timp vorbind (sau gandidu-te) la cealalta persoana decat partenerul
- eviti sa il mentionezi partenerului
- stii ca se simte atras de tine (fizic sau emotional)
- observi semne ale chimiei intre voi cand sunteti impreuna
- te simti mai putin atras fizic sau emotional de partener
- impartasesti frustrari sau insatisfactii ale relatiei cu el
- iti doresti ca partenerul sa fie mai mult ca el
- eviti comunicarea deschisa cu partenerul.
Alte semne cheie includ a evita sa ii spui partenerului despre noua conexiune dezvoltata. Daca ar sti ca cealalta persoana exista, ar putea sa nu aiba nici o idee ca ceea ce se intampla este altceva decat o relatie colegiala, sau amicala.
Poate te simti nesigur referitor la modul in care sa abordezi atasamentul emotional, sau pur si simplu sa eviti sa ii spui, pentru ca preferi sa tii pentru tine.
In acelasi timp, poate ca ai pregatita explicatia prin care descrii relatia, daca este nevoie: petrecem mult timp discutand despre arta (sau orice altceva), dar nu este nici un pic de atractie intre noi.
Cum arata de obicei in practica?
La inceput, infidelitatea emotionala se simte mai degraba ca o prietenie.
Acest gen de situatie poate evolua cand ceva creaza spatiu nedorit intre tine si partenerul tau.
Poate e vorba de un hobby nou despre care tu nu esti interesat, sau o promovare care necesita mai mult timp la munca, poate cateva ore in plus fiecare saptamana.
Aceste scenarii nu inseamna sa dai vina pe celalalt- actiunile si alegerile sunt ale tale. Cu toate acestea, este normal sa iti doresti conexiune si suport emotional, si poate nu stii cum sa ii spui partenerului ca te simti ignorat.
Cu toate acestea, cand te indrepti spre altcineva pentru a iti indeplini nevoia de intimitate, iti negi tie si partenerului tau sansa de a lucra pentru a trece peste dificultati productiv, si a intari relatia.
Exemplu:
Dupa o discutie in contradictoriu cu partenerul, iesi sa te aerisesti si trimiti un mesaj unui coleg. Adese voi doi iesiti in pauze sau mancati impreuna, si in ultimul timp conversatia a luat o tenta usor spre flirt.
Iar ne-am certat, spui tu. Pentru ca il tii la curent cu tensiunile recente din relatie.
Raspunde imediat: Iar? Imi pare rau. Daca vrei sa vorbesti, sunt aici.
Raspunzi dezinvolt, concluzionand cu: Niciodata nu pare sa inteleaga punctul meu de vedere.
Celalalt: Asta e aiurea. Dar stii ca eu sunt intotdeauna aici pt tine.
Tu: Multumesc ca ma asculti spui tu. Sa vorbesc cu tine ma ajuta intotdeauna.
Te simti mai bine, dar te indrepti catre urmatoarea lupta, de vreme ce situatia nu a fost rezolvata.
Dar daca tu esti celalalt in aceasta situatie?
Poate ca ai senzatia ciudata ca ceva se intampla cu partenerul, dar iti este greu sa explici ce anume. Participa la conversatii. Nu se indeparteaza cand incerci sa te apropii, dar ai senzatia ca este cu gandul in alta parte. Foloseste telefonul mai mult decat de obicei si il tine cu el tot timpul.
Interactiunile par superficiale. Iti spune glume sau ce s-a intamplat la munca, dar in rest nimic serios sau profund. Cand incerci sa te conectezi mai intim, pare enervat sau te expediaza.
Ce face diferenta fata de intimitatea platonica
Nu exista nimic gresit cu a cultiva intimitate cu prieteni de orice gen. De fapt, a mentine prietenii in afara relatiei romantice, pot servi ca un semn a unei relatii sanatoase.
Poate chiar vei impartasi anumite detalii despre relatia ta romantica cu acesti prieteni, si poate nu ii vei spune mereu partenerului ca te-ai confesat.
Adesea ajuta sa discuti anumite situatii cu prietenii, sa ventilezi emotiile si sa primesti insighturi referitor la ce sa faci incontinuare.
O diferenta cheie, cu toate acestea, sta in faptul ca prietenii joaca un rol important, dar nu esential.
Intr-o relatie romantica, de obicei apelezi mai intai la partener, fie ca ai vesti uimitoare, fie ca este ceva ce te supara. Desi nu trebuie sa te astepti ca partenerul sa iti indeplineasca toate asteptarile emotionale, sau sa fie TOT, un parteneriat necesita incredere reciproca si sprijin.
Iata un test:
Ai fi confortabil daca partenerul tau ar arunca un ochi asupra unei conversatii pe care o ai un prieten? (desigur ca nu ar trebui sa iti umble in telefon fara permisiunea ta)
- Daca poti raspunde cu DA, prietenia ta nu e mai mult de atat
- Daca te simti inconfortabil la gandul ca ar putea sa iti vada conversatiile, pe care le stergi oricum imediat, poate ca ar fi cazul sa te uiti mai bine la aceasta prietenie.
Intr-o nota finala: daca crezi ca a ii spune partenerului despre o prietenie ti-ar pune siguranta in pericol, nu este inselat.
Intr-o relatie abuziva sau in care esti controlat, partenerul te poate descuraja sa ai prietenii, si asta nu este niciodata ok.
Prieteniile pot oferi sprijinul emotional de care ai nevoie (si il meriti), dar ia in considerare si sa mergi la un terapeut. Un terapeut iti poate oferi ghidare in a recunoaste semnele abuzului si modul in care poti finaliza in siguranta acea relatie.
Cand intra social media in scena?
Social media poate face mai usor sa aluneci in infidelitatea emotionala.
Poate ca ajungi sa ai discutii cu cineva din lista de prieteni. Incepi cu cate un like sau apreciere, apoi comentarii, si ajungeti sa dezvoltati conversatii din ce in ce mai apropiate.
Social media ofera totodata posibilitatea de reconectare, de exemplu cu un coleg care iti placea, sau un flirt din trecut.
Nu este nimic gresit in principiu, sa te conectezi prin social media. Totusi daca te regasesti purtand aceste conversatii regulat, si te simti usor atras, ar trebui sa explorezi sa vezi ce anume iti iei din aceasta interactiune.
Poate ca ar trebui sa examinezi conexiunea mai indeaproape, daca eviti sa o impartasesti cu partenerul.
Este acelasi lucru cu micro-infidelitatea?
Micro infidelitatea implica comportamente care aproape depasesc limitele relatiei.
Poate ca ai ramas in relatii bune cu un fost partener si continui sa il imbratisezi foarte apropiat cand va intalniti. Sau poate schimbi glume cu tenta de flirt cu colegul de apartament, cand partenerul tau nu este de fata.
Cu alte cuvinte, infidelitatea emotionala poate intra sub umbrela micro infidelitaiti, dar micro infidelitatea nu intotdeauna implica intimitate emotionala.
Dar daca chiar tu esti cel care o face, si nici nu realizezi?
Odata ce recunosti ca investesti mai multa energie in afara relatiei decat ar fi cazul, un prim pas important implica a inceta sa o mai faci.
Pune capat mesajelor, pastreaza interactiunea cu colegii strict referitoare la job si evita interactiunile 1 la 1.
Poarta o discutie clara si spune-le ca realizezi ca implicarea aceasta compromite relatia, si explica intentia de a face cativa pasi inapoi.
Odata ce ai facut asta, este timpul sa discuti cu partenerul despre ingrijorarile din spatele acestui comportament.
Este absolut normal sa ai dificultati in a te adresa problemelor emotionale, si altor probleme din relatie, in special cand te ingrijorezi ca partenerul tau ar putea reactiona negativ.
A evita aceste probleme nu le face sa dispara totusi. O conversatie poate fi inconfortabila, dar este totusi cea mai buna cale spre a redobandi intimitatea emotionala.
Cand vorbiti, aminteste-ti sa sa vorbesti in numele tau, pentru a evita sa suni critic sau acuzator. De exemplu, poti aborda spunand:
Ma simt distant de tine in ultimul timp, si ma face sa vreau sa caut sprijin in alte parti.
Ma ingrijorez ca nu iti mai pasa de mine, si ma face sa ma simt singur.
Poate ca iti este teama sa ii marturisesti partenerului ca ai inceput sa dezvolti sentimente pentru altcineva. Esti constient ca scanteia s-a diminuat, dar cum ii poti explica ca vrei sa mergi mai departe fara sa il ranesti?
Nu este intotdeauna posibil sa eviti durerea. Dar indiferent cat de mult doare adevarul, spune-l. A fi sincer in prezent aproape intotdeauna va preveni ca mai multa durere sa apara- in cazul amandoura.
Dar daca nu esti tu ci partenerul?
Exista un numar mare de factori care pot contribui la distantarea emotionala, deci lista urmatoare nu indica intotdeauna infidelitate emotionala.
Daca simti ceva diferit in sens neplacut in relatia ta cu partenerul, este intotdeauna cel mai bine sa discuti despre.
Ramai la a descrie comportamente specifice pe care le-ai observat, pentru a avea o discutie mai de succes.
Ma simt ranit si lasat pe dinafara cand povestesti cuiva despre ce simti, dar nu mie. Pentru mine, a impartasi emotiile este o parte importanta a unei relatii sanatoase.
Ma simt ignorat cand suntem acasa impreuna si petreci atat de mult timp trimitand mesaje. Ce parere ai despre a reduce timpul petrecut pe telefon pentru a ne putea focusa asupra noastra?
Este perfect posibil ca partenerul sa se fi angajat in infidelitate emotionala fara sa realizeze.
Poate ai fi tentat sa te repezesti asupra telefonului sa il verifici. Mai degraba focuseaza-te pe raspunsul lui si pe disponibilitatea de a se schimba.
Isi cere scuze imediat si se deschide fata de tine? Explica faptul ca s-a simtit vulnerabil emotional in ultimul timp? Spune ca a simtit distanta si nu stia cum sa abordeze subiectul?
Daca da, este o sansa buna sa vrea sa lucreze la a readuce relatia in directia buna.
Cum setezi limite in ceea ce priveste infidelitatea emotionala?
A stabili limite in privinta infidelitatii emotionale nu este usor, pentru ca multe comportamente implicate adesea apar in prieteniile apropiate.
Cel mai bun mod de a stabili limite sanatoase este sa discuti deschis ce inseamna pentru tine inselarea increderii.
Stati si discutati impreuna, si creati liste separate de comportamente cu care nu va simtiti confortabil, cum ar fi a pastra secrete, a face comentarii cu tenta de flirt, sau a pune pe altcineva pe primul loc constant.
Apoi confruntati listele. Asigurati-va ca amandoi aveti sansa de a impartasi. Daca nu sunteti de acord cu un anumit comportament in mod specific, discutati deschis, pentru a aborda fiecare punct de vedere si a gasi o solutie.
Este un semn sa treceti catre o relatie deschisa sau sa iei in considerare alta dinamica?
Dar daca iti iubesti partenerul si te simti atras de acesta, dar totusi dezvolti sentimente pentru altcineva in acelasi timp?
Este perfect normal sa iti placa altcineva, dar daca emotiile persista si iti doresti sa transformi relatia in una deschisa, discuta cu partenerul tau.
Poate nu este de acord cu altceva decat monogamia, dar o conversatie te poate inspira in ce sa faci mai departe. Poate ca este o alegere dificila. Aminteste-ti totusi ca, desi nevoile tale sunt valide, la fel sunt si ale partenerului tau. A ramane intr-o relatie care nu te implineste nu face bine nimanui.
Cum treceti peste, atat tu cat si partenerul
In mod frecvent, conversatiile sincere te pot ajuta in redobandirea increderii si in a te adresa problemelor care apar in relatie.
Comunicarea buna poate ajuta in rezolvarea unor provocari, cum ar fi lipsa de intimitate, inainte de a deveni un motiv de ingrijorare.
Daca stii ca partenerul tau are sentimente pentru altcineva, poate ca nu vrei sa continui relatia, si este in regula.
Nu toate relatiile functioneaza, iar despartirea va poate oferi amandoura cea mai buna oportunitate de a gasi pe cineva in care poti investi complet.
Cand amandoi vreti sa construiti o relatie puternica, ajutorul profesionist al unui terapeut te poate ajuta sa depasesti efectele infidelitatii emotionale, sa recladesti increderea si sa lucrezi la comunicare si alte abilitati necesare unei relatii sanatoase.
Concluzie
Intentionat sau nu, infidelitatea emotionala poate cauza foarta multa durere.
Cheia pentru a depasi aceste ape tulburi? Comunicare si impartasire emotionala de la suflet la suflet.
Comunicarea te apropie de partener, iar o relatie puternica scade sansele ca unul din voi sa caute sprijin emotional in alta parte.
Ai deja un cont?
Nu ai un cont inca?