Supusa il accepta pe Stapan si intelege ca ea este proprietatea lui si ca este la dispozitia acestuia ori de cate ori el doreste

Sa te abandonezi placerii sau sa iti impui propria vointa?Sa renunti la control si sa te lasi biciuit/a pentru a intensifica placerea?  De unde aceasta dorinta de a asocia placerea  cu durerea?

 

Supusa il accepta pe Stapan si intelege ca ea este proprietatea lui si ca este la dispozitia acestuia  ori de cate ori el doreste .[...] Stapanul va fi responsabil de bunastarea, pregatirea, orientarea si disciplinarea Supusei.[...] Stapanul si Supusa sunt constienti si respecta faptul ca toate prevederile acestui contract sunt consensuale si confidentialeAceste randuri reliefeaza tema principala a filmului "50 de umbre ale lui Grey", unul dintre cele mai controversate filme ale anului trecut. Anastasia va semna acest contract si se va supune dorintelor sexuale ale lui Grey. Cine ar semna un asemenea contract? Jocurile de dominator-supus (BDSM) sunt o forma de redescoperire a sexului, putin inteleasa de cei care nu le practica. Este usor de inteles ca unii oameni se excita cu cateva palmute la fund dar, ce s-ar intampla daca ai descoperi ca partenerul tau are un dulap plin cu bice, catuse, cravase si costume de latex? Unde se afla linia fina dintre erotism si umilire?

 
Psihologii spun ca este un proces complex si anevoios acela de a gasi un motiv principal pentru care unele cupluri prefera sa practice jocurile BDSM. Ei considera ca motivele sunt diverse si variaza de la persoana la persoana. Unii practica aceste jocuri pentru a reproduce o experienta din trecut, altii isi asuma rolul de supus pentru ca in viata reala au posturi cu mari responsabilitati si vor prin aceste jocuri sa experimenteze si cealalta ipostaza si sa diminueze stresul pe care il simt zilnic. Si mai sunt aceia care prefera aceste jocuri asumandu-si rolul de Dominator pentru a-si satisface nevoia de a se simti puternici. Indiferent de motive un lucru este clar, jocurile Dominator/Supus le produc acestor persoane un nivel incredibil de ridicat de excitare. 
 
In ultimii ani, datorita jucariilor erotice, cinematografiei si literaturii, jocurile BDSM nu mai sunt puse intr-o lumina atat de negativa. Internetul abunda de bloguri si site-uri unde practicantii acestor jocuri isi impartasec experientele si dorintele in cel mai franc mod posibil. Iata ce spune directorul executiv al unei companii: "Vreau ca stapana mea sa ma scoata la plimbare cu mainile legate la spate cu catuse si sa mergem intr-un bar unde sa ma umileasca public". 
 
Specialistii spun ca persoanele care prefera si practica aceste jocuri au parcurs un drum lung pana aici, de la identificare si acceptare la exprimare si practicare. Multe femei au fantezii erotice in care ele joaca rolul de supusa, dar prefera sa le reprime de teama de a nu fi judecate. Dar dupa cum am spus mai sus, muzica , cinematografia si literatura din ziua de azi i-au facut pe multi sa capete curaj si sa isi recunoasca preferintele in materie de jocuri erotice.
 
Precursoarea  genuina in acest domeniu a fost opera literara "Povestea lui O" publicata in 1954. Romanul spune povestea unei femei care a fost legata la ochi si transportata de catre partenerul ei intr-un castel si unde a fost folosita ca obiect sexual de catre un grup de tineri. Opera a fost publicata cu autor anonim si abia dupa 40 de ani "The New Yorker"  a dezvaluit numele autoarei: Dominique Aury, o scriitoare de origine franceza care s-a inspirat in realizarea acestui roman dintr-o fantezie erotica proprie. Opinia publica generala a mizat pe faptul ca trebuie sa fi fost in trecutul autoarei un eveniment sau o experienta umilitoare sau traumatizanta care sa o determine sa scrie o astfel de opera dar, s-a constatat ca Aury a fost de fapt o femeie puternica care a luptat aprig impotriva abuzurilor regimului nazist. Ea a stiut sa faca distinctia clara dintre real si imaginar si a descris in cartea sa o fantezie erotica, nimic real, chiar daca pentru unii este greu de crezut.
 
De ce in literatura fictionala jocurile BDSM au un succes asa de mare? Autoarea cartii "50 de umbre ale lui Grey", E. L. James elucideaza misterul si spune ca femeile prefera fanteziile sexuale intrucat cea mai ergogena zona a lor este localizata la nivelul creierului. Aceeasi autoare intreaba retoric intr-un interviu: "Caruia dintre noi nu i-ar placea sa cedeze total controlul altcuiva si sa se simta total lipsit de griji?"
 
Si pana la urma care dintre cei doi experimenteaza mai intens placerea? Conform opiniei scriitoarei E.L. James,  Dominatorul ajunge sa se transforme in instrumentul placerii pentru Supus. Astfel rolurile se schimba constant in atingerea unui singur scop: placerea.
In timp ce femeile sunt reticente in ceea ce priveste confesarea fanteziilor erotice, barbatii sunt mai dezinvolti si se tem mai putin de prejudecatile celor din jur.
 
Ele:
  • din cauza conventiilor sociale, opinia publica rectioneaza diferit la confesiunea unei femei care prefera sa fie supusa in pat fata de aceeasi confesiune a unui barbat.
  • majoritatea femeilor isi ascund aceste fantezii de teama de a nu fi judecate de cei din jur.
  • in imaginatia femeilor procesul de supunere ia cea mai extrema forma, de exemplu, sa fie dominate cu forta de catre un necunoscut.

 

 

 
Ei:
  • la inceputul secolului XX, nu se discuta prea mult despre sexualitatea feminina, accentul cazand cu precadere pe sexualitatea masculina.
  • intr-o societate patriarhala, barbatul care marturiseste ca prefera rolul de dominator in pat, poate fi considerat de opinia publica violent.
  • analizand numeroasele pagini web se poate observa ca numarul de femei supuse in cautare de stapan este mai mic decat numarul de barbati in cautare de stapana.
  • in randul barbatilor supusi este frecvent jocul de efeminizare: se imbraca si se comporta asemenea unei femei.
 
Exemple de jocuri Dominator/Supus:
 
1.Jocul de-a Sclavul
In timpul jocului, cel care isi asuma rolul de sclav asculta ordinele pe care le primeste de la stapan. Pe tot acest parcurs ambii se adreseaza cu apelativele de "scalv" si "stapan", in functie de rolul pe care il are fiecare. Cu toate acestea, stapanul nu il pune pe sclav intr-o situatie degradanta sau umilitoare.
 
2.Jocul de-a Prostituata/tul
Cuplul elaboreaza o lista de practici sxuale si fiecare dintre ele are un anumit pret. Clientul alege una dintre ele.
 
3.Calcatul in picioare de catre partener
Pentru cei care au fetish-uri cu picioarele este un mod de supunere extrem de excitant. Unul dintre parteneri se intinde iar celalalt il calca in picioare incaltat sau descult.
 
4.Cainele
Dominatorul isi trateaza supusul ca pe un caine, facandu-l sa mearga in patru labe, plimbandu-l cu zgarda sau facand-ul sa manance de pe jos.
 
5.Ciberdominarea
Relatii de Dominator/Supus prin intermediul retelelor de socializare: WhatsApp, email, Skype etc. Controlul se exercita de la distanta, cu un impact psihologic foarte ridicat.
 
6.Dominatie financiara
Supusul il plateste pe dominator pentru a i se satisface toate capriciile sexuale.
 
 
Cele mai frecvente intrebari:
 
Jocul Dominator/Supus este acelasi lucru ca si sadomasochismul?
  • Atat jocul de rol Dominator/Supus, cat si Sadomasochismul fac parte din Jocurile BDSM. BDSM este un termen ce denotă o gamă largă de practici sexuale, incluzând jocuri de rol, dominanță/subordonare, constrângere, sadomasochism și alte dinamici interpersonale. BDSM este prescurtarea denumirii din limba engleză „Bondage & Discipline, Dominance & Submission, Sadism & Masochism”. Exista insa intre cele doua mari diferente.
  • Sadomasochismul este o practica prin care se obtine placerea prin intermediul durerii. Se obtine un grad inalt de excitare prin intermediul abuzului fizic sau psihologic. Practica Dominator/Supus se bazeaza pe dominarea unui partener de catre celalalt iar binomul placere/durere este de intensitate fizica redusa.
 
Cum sa ii marturisesti partenerului dorintele tale de a fi dominator sau dominat?
  • Psihologii recomanda ca acest lucru sa se faca cu sinceritate, naturalete si intr-un mod gradual. Naturaletea este cheia pentru a evita o respingere.
 
Acest joc poate avea prejudicii asupra sanatatii mentale?
  • Jocul de dominator/supus poate face parte dintr-o sexualitate libera si sanatoasa, atata timp cat nu implica daune fizice sau emotionale asupra unei persoane sau nu se transforma intr-un comportament obsesiv care sa afecteze viata cotidiana.
 
Aceste practici sunt mai frecvente in cuplurile de homosexuali?
  • Frecventa acestor practici este cam aceeasi ca la perechile heterosexuale. Depinde de fiecare individ in parte si de ce prefera el  in materie de sex.
 
 
Procesul de Dominare/Supunere presupune un conflict interior centrat pe capacitatea sau incapacitatea unui subiect de a preda controlul total unei alte persoane sau de a-si asuma responsabilitatea pentru o alta persoana. In domeniul sexualitatii acest proces presupune exploararea mutuala a jocului de rol, a emotiilor si a  activitatilor care ar fi dificil sau imposibil de explorat fara un partener dispus sa isi atribuie rolul opus.
 
Contrar convingerilor, Jocul Dominator/Supus nu presupune brutalitate si cruzime. Este un schimb de putere consensual intre doi parteneri si nu trebuie sub nici o forma sa includa acte de brutalitate (cum ar fi pedepse corporale) sau acte de cruzime (cum ar fi abuz verbal sau emotional). Aceasta practica se bazeaza pe increderea si comunicarea dintre parteneri. De asemenea, se bazeaza pe un respect reciproc intre parteneri, fapt ce favorizeaza ca exploararea emotiilor cauzate de schimbul e putere sa se faca intr-un mod sigur, sanatos si consensual.
 
De cele mai multe ori, cei doi parteneri stabilesc un cuvant de "siguranta" prin care Supusul il atentioneaza pe Dominator cand a depasit anumite limite fizice sau emotionale. Acest lucru ii permite Supusului sa rosteasca fraze ca "Stop" sau "Inceteaza" fara insa ca el sa isi doreasca de fapt ca sesiunea sa se incheie. Dominatorul se va opri numai atunci cand cuvantul de siguranta este rostit. Daca de exemplu, o limita emotionala este trecuta, Dominatorul trebuie sa inceteze jocul imediat si sa discute cu Supusul impactul emotional pe care acesta din urma la experimentat. Negocierea limitelor fizice si emotionale in avans este o regula importanta a practicilor de acest gen.
 
Relatiile Dominare/Supunere pot fi sexuale sau nu, de scurta durata sau pe termen lung, cu un partener stabil sau ocazional. Majoritatea practicantilor cauta experiente intense, incredere si intimitate, toate acestea fiind in fapt baza oricarei relatii profunde si de lunga durata.