Perceptia existenta asupra libidoului masculin

Exista multe stereotipuri care caracterizeaza barbatii ca fiind obsedati de sex. Carti, televiziune si filme, toate promoveaza caractere si personaje care presupun ca barbatii sunt disperati dupa sex si ca doar femeile sunt preocupate de romantism.

Dar este adevarat? Ce stim oare despre libidoul barbatilor?

Stereotipuri despre libidoul barbatilor

Deci care din stereotipurile despre barbati sunt reale? Cum se compara barbatii cu femeile? Iata cateva mituri populare referitoare la sexualitatea masculina.

Barbatii se gandesc la sex toata ziua.

Un studiu recent realizat la Universitatea din Ohio, realizat pe 200 de studenti a demontat acest mit. A se gandi toata ziua la sex, ar insemna 8.000 ganduri in 16 ore in care esti treaz. Barbatii au raportat 19 ganduri pe zi, in timp ce femeile 10. Concluzia ar fi ca barbatii se gandesc de doua ori mai mult la sex decat femeile? Acelasi procent este similar si in privinta gandurilor referitoare la somn sau mancare.

Barbatii se masturbeaza mai des decat femeile.

Intr-un studiu realizat in China, s-a concluzionat ca 48,8% dintre femei si 68,7% dintre barbati se masturbează. 

Barbatilor le ia 2-7 minute sa atinga orgasmul.

Exista un model in 4 faze al raspunsului sexual:

1- excitare

2- platou

3- orgasm

4- revenire

Atat femeile cat si barbatii experimenteaza aceste faze in timpul activitatii sexuale. Dar durata fiecarei faze difera de la o persoana la alta. A determina cat dureaza ca un barbat sau femeie sa aiba orgasm este dificil, pentru ca faza de excitare si de platou poate incepe cu cateva ore inainte ca persoana sa atinga climaxul.

Barbatii sunt mai deschisi catre sex ocazional.

Intr-adevar studiile demonstreaza ca barbatii sunt mai deschisi sa se angajeze in sex ocazional, insa doar intr-un context de noutate (locatie noua, petrecere, bar). Intr-un mediu sigur si cunoscut, proportiile sunt egale. Totodata contextul si normele sociale au un impact mare asupra disponibilitatii pentru sex ocazional.

Cuplurile gay fac sex mai des decat cuplurile lesbi.

Acest mit este dificil de demontat. Pentru ca ambele categorii se bucura de o varietate de experiente sexuale, exact ca si heterosexualii. Barbatii singuri gay care locuiesc in orasele mari pot fi mai deschisi catre un numar mare de parteneri. Cuplurile de lesbiene pot avea diferite definitii referitoare la ce inseamna sex. Poate folosesc jucarii, poate masturbare reciproca.

Barbatii sunt mai putin romantici decat femeile

Ca si in cazul modelului in 4 faze, acest aspect poate fi diferit de la o persoana la alta. Asa ca este dificil sa demonstrezi stiintific ca barbatii sunt biologic mai putin inclinati catre romantism.

Dorinta sexuala si creierul

Dorinta sexuala este adesea denumita libido. Nu exista o masura numerica pentru acesta. Insa poate fi inteles in termeni relevanti. De exemplu un libido scazut inseamna o scadere a interesului fata de sex.

Libidoul masculin se afla in doua zone din creier: cortexul cerebral si sistemul limbic. Aceste parti ale creierului sunt vitale pentru libidoul si performanta barbatilor. Sunt asa importante ca, de fapt, un barbat poate avea orgasm doar gandindu-se sau visand o experienta sexuala.

Cortexul cerebral este partea creierului responsabila de functii cum ar fi planificarea si gandirea. Asta include si gandurile referitoare la sex. Cand un barbat devine excitat, semnalele care isi au originea in cortex pot interactiona cu alte parti ale creierului si sistemul nervos. Unii nervi maresc bataile inimii si circulatia in organele genitale. De asemenea dau semnalul catre procesul de a genera erectia.

Sistemul limbic include si alte parti ale corpului: hipocampul, hipotalamusul, amigdala si altele. Aceste parti au legatura cu emotiile, motivatia si libidoul. Sunt studii care arata ca a privi imagini sexuale, creste activitatea in amigdala mai mult pentru barbati decat pentru femei. Cu toate acestea raspunsul cerebral este mai complex, de aceea nu inseamna ca barbatii sunt mai usor de excitat decat femeile. 

Testosteronul

Este hormonul cel mai adesea asociat cu libidoul masculin. Produs in principal in testicule, are un rol crucial in functiile corpului, incluzand:

- dezvoltarea organelor sexuale masculine

- cresterea parului pe corp

- dezvoltarea sistemului osos si muscular

- ingrosarea vocii la pubertate

- productia de sperma

- productia de globule rosii in sange.

Nivele joase de testosteron sunt adesea asociate cu un libido scazut. Nivelele de testosteron tind sa fie mai mari dimineata si mai scazute seara. In decursul vietii unui barbat, nivelul de testosteron este cel mai mare in adolescenta tarzie, dupa aceea tinde sa scada.

Pierderea libidoului

Libidoul poate scadea odata cu varsta. Dar uneori scaderea libidoului este poate avea si alte cauze:

Stresul sau depresia.

Daca experimentezi asemenea conditii, vorbeste cu medicul tau, care iti va prescrie medicamente sau psihoterapie.

Boli endocrine.

Acestea pot scadea productia de hormoni masculini.

Nivele scazute de testosteron.

Anumite conditii medicale cum ar fi apneea in somn, poate cauza nivele scazute de testosteron, care pot impacta libidoul.

Anumite medicamente.

Unele medicamente iti pot impacta libidoul. De exemplu antidepresivele, antihistaminele si chiar medicamentele pentru tensiune pot afecta erectia. Medicul tau iti poate sugera o alternativa.

Tensiunea ridicata.

Sistemul vascular afectat poate influenta abilitatea barbatilor de a obtine si a mentine erectia.

Diabet.

La fel cu a avea o tensiune sanguina ridicata, diabetul poate afecta sistemul vascular al barbatilor si capacitatea de a mentine erectia.

Doar tu poti aprecia ce este normal si in regula pentru libidoul tau. Daca experimentezi schimbari ale libidoului, vorbeste cu medicul tau. Uneori poate fi dificil sa vorbesti cu cineva despre dorintele tale sexuale, dar un medic este un profesionist care te poate ajuta.

Concluzii

Libidoul masculin poate disparea? Pentru multi barbati libidoul nu poate disparea complet. Pentru majoritatea barbatilor libidoul se poate schimba in decurusul timpului. Modul in care faci dragoste si te bucuri de sex se va schimba in decursul timpului, la fel si frecventa. Dar sexul si intimitatea pot fi o parte placuta a imbatranirii.