Iubire in libertate sau libertate in iubire?

In zilele noastre exista multiple modalitati de a descrie relatiile. Intreaga comunitate a imbratisat multiplele nuante ale sexualitatii, intreaga societate fiind pregatita sa vorbeasca acum mai mult decat alta data despre monogamie.

Multe persoane confunda poliamorul, poligamia, poliginia si poliandria- si nu e suprinzator, tinand cont ca sunt termeni noi pentru majoritatea persoanelor. Desi toate sunt forme de relatie care implica mai mult de doua persoane, exista cateva diferente cheie intre ele.

Raspunsul pe scurt este ca poliamorul implica a avea relatii intime cu mai mult de o persoana in acelasi timp. Asta inseamna una sau mai multe relatii romantice cu diferiti parteneri.

Poligamia pe de alta parte implica a fi casatorit cu multipli parteneri.

Unii practicanti ai poliamorului sunt casatoriti si au parteneri in afara casatoriei. Cu toate acestea, poligamia descrie in mod exclusiv persoane care sunt casatorite.

Poliandria si poliginia sunt ambele forme de poligamie, cu alte cuvinte implica a fi casatorit.

Poligamia

- Practica de a te casatori cu una sau mai multe persoane, deci a avea mai multe relatii in care esti casatorit sau nu cu una din persoane.

- Este adesea cu scop de gratificare sexuala si uneori din motive politice, dar are si un aspect emotional dincolo de dorinta sexuala sau aspectele romatice. Cel mai adesea se gaseste sub forma poliginiei, in care un barbat se casatoreste cu mai multe femei.

-Deci este vorba despre o persoana care are multipli parteneri, in timp ce in poliamor ambii parteneri pot avea mai multi iubiti sau relatii.

Poliamor

- Presupune a avea mai multi parteneri, spre deosebire de poligamie care inseamna a avea mai mule sotii. Poliamorul este o forma consensuala a non monogamiei.

- Poliamorul este diferit de alte forme de non monogamie, cum ar fi swingul sau relatiile deschise, in care partenerii interactionaza cu alte persoane in principal cu intentii sexuale.

Cum stii ca poliamorul este potrivit pentru tine?

La fel ca poligamia, poliamorul nu este pentru toata lumea. Ca orice alta relatie, poligamia implica angajament fata de multipli parteneri. Efortul de a mentine fiecare relatie implica munca constanta, o sanatate mentala buna, respect sanatos pentru limitele personale si conversatii sincere despre cum va simtiti fiecare din voi pe termen lung. Este vorba de o alegere constienta, care se poate schimba in orice punct.

Poliamorul implica mult mai mult decat doar aspectul fizic. O relatie sanatoasa presupune 

- Incredere

- Comunicare

- Angajament

- Respect

O relatie poliamoroasa nu va functiona decat daca toti partenerii isi dau acordul in privinta aranjamentului.

Pentru a sti daca poliamorul este pentru tine, ar trebui sa fii pregatit sa te confrunti cu problemele care pot aparea. Unele dintre acestea se refera la gelozie si intimitatea emotionala cu alte persoane.

De ce sa alegi un asemenea stil de viata?

De obicei motivele pentru a alege un astfel de stil de viata sunt culturale sau religioase, desi nu este mereu cazul. Cand e vorba de poliamor si non monogamie consensuala in general, sunt mai multe motive pentru care oamenii aleg asa ceva

- Partenerii se simt atrasi si de alte persoane desi sunt atrasi si unul de celalalt.

- Partenerii vor sa se implice emotional si cu alte persoane

- Unul din parteneri nu vrea sa faca sex sau anumite fantezii sexuale, in timp ce celalalt vrea.

- Vrei sa experimentezi iubirea romantica sau sexul cu cineva diferit decat partenerul

- Ideea de a te intalni cu mai multe persoane se simte eliberator si atragator.

- Experimentarea si curiozitatea.

Non monogamia are cu siguranta multiple beneficii. Desi nu este pentru oricine, multe persoane gasesc acest stil de relatie eliberator si confortabil.

Mituri

Desigur sunt multiple mituri si pareri gresite despre poliamor si poligamie- in principal pentru ca subiectul este stigmatizat si este reprezentat gresit de catre social media.

Nu este o tulburare psihica.

A fi atras si a vrea sa te intalnesti cu mai multe persoane nu inseamna boala psihica. Unii oameni sunt capabili sa iubeasca mai multe persoane in acelasi timp.

Nu este o forma de inselat.

Poliamorul nu este acelasi lucru cu infidelitatea. Diferenta dintre cele doua o constituie aprobarea celuilalt. Daca partenerul tau este de acord ca tu sa ai si alti parteneri, nu este inselat, este poliamor.

Este posibil sa iti afecteze limitele relatiei

Nu afirmam ca persoanele ce practica poliamorul nu pot insela. A fi adeptul acestui stil de viata nu inseamna ca orice e permis. Ca in orice relatie, este important sa respecti limitele partenerului. Daca depasesti aceste limite, poate fi considerat inselat. De exemplu, daca tu si partenerul sunteti de acord sa va intalniti doar cu persoane cunoscute de ei, si voi va intalniti cu cineva necunoscut, a nu le spune este o forma de inselat.

Nu este acelasi lucru cu a avea o relatie deschisa sau a practica swinging-ul

A avea o relatie deschisa implica a ii permite partenerului sa faca sex cu alte persoane. Swing-ul de obicei se refera la cupluri care schimba partenerii.

In timp ce poliamorosii pot opta pentru relatii deschise sau swing, nu e chiar acelasi lucru. Multi nu opteaza pentru swing sau relatii inchise- insemnand ca partenerii pot avea multiple relatii, dar fara a face sex sau a se intalni cu cineva din afara grupului. Unele persoane ce practica poliamorul aleg sa nu faca sex deloc.

Relatiile poliamoroase nu sunt calea spre dezastru

Toate tipurile de relatii au parte de provocari- inclusiv cele poliamoroase. Exista o parere gresita referitoare la faptul ca persoanele opteaza pentru astfel de relatii pentru ca vor sa fuga de angajamente. Si nu este deloc asa, dimpotriva, isi iau angajament fata de mai multi parteneri.

Nu e de mirare ca un studiu recent a demonstrat ca nu exista diferente semnificative intre relatiile monogame si cele non momogale in ceea ce priveste satisfactia relatiei.

Comparatia cu alte dinamici alte relatiei  

Majoritatea dintre noi nu am asistat la alte tipuri de relatii decat cele monogame. Insa exista multiple dinamici diferite in relatii.

- Semi monogami: persoanele sunt in principiu monogami insa ar putea fi deschisi catre sex sau relatii cu alte persoane.

- Poliflexibili: este vorba de acele persoane care sunt fericite atat in relatii monogame cat si non monogame. Sunt satisfacuti in ambele situatii.

- Polifidelitate: se refera la egalitatea in grup si acordul ca nici o alta persoana sa aiba relatii de nici un tip cu altcineva din afara grupului.

- Sex ocazional: probabil ai mai auzit de asa ceva. Este vorba de sex fara asteptari referitoare la monogamie sau exclusivitate, si poate fi o forma de non monogamie etica, pentru ca in mod consensual ai relatii cu mai multe persoane.

- Intalnirile casual: sunt similare cu sexul casual, se refera la a iesi la intalniri cu mai multe persoane in timp ce in mod clar nu exista asteptari referitoare la monogamie.

- Triada: numita si in truplu, este relatia in care trei persoane isi dau intalniri unul cu celalalt.

- Quad: ca si triada se refera la o relatie ce implica patru persoane.

- V: Este cazul in care o persoana se intalneste cu doua persoane, insa celelalte doua nu se mai intalnesc cu nimeni altcineva.

- Anarhia: nu e tocmai o relatie structurala ci mai degraba o filosofie a relatiilor. In acest caz regulile si asteptarile fata de relatie nu sunt determinate de asteptari, ci mai degraba de acordul specific intre persoane. De exemplu doi prieteni fac sex. Desi sexul nu este ceva comun in cadrul unei relatii, ei pot fi de acord ca vor asta in relatia lor.

Relatiile deschise: este cazul in care un cuplu face sex cu alte persoane (dar nu si relatii romantice)

- Unicornii: uneori considerat o insulta, cuvantul unicorn este folosit pentru a descrie o persoana care face sex cu cupluri. De obicei este vorba de o femeie bisexuala sau pansexuala care face sex cu un cuplu format dintr-o femeie si un barbat. Unicornii nu sunt de obicei considerati ca facand parte dintr-un cuplu, ci doar parteneri sexuali.

- Poliamor solo: este cazul in care cineva are relatii intime cu mai multe persoane, dar traieste o viata independenta. Poate ca nu isi doresc sa se implice cu un partener- de exemplu casatorie, a locui impreuna, a face copii, etc.

Exista multe stiluri de relatii. Si dupa cum vedem, posibilitati nelimitate.

Cum afli daca poliamorul este potrivit pentru tine

Nu exista un test pentru a afla daca poliamorul este potrivit pentru tine, dar sunt cateva intrebari pe care ti le poti adresa pentru a descoperi daca merita sa incerci.

Exemple:

- Simti ca ai putea fi atras de mai mult de o persoana? Daca da, ce inseamna atractia pentru tine?

- Te simti capabil sa iti iei angajament fata de mai multe persoane? Cum ar arata acest angajament?

- Cum gestionezi gelozia? Multe persoane poliamoroase sunt geloase, si nu trebuie sa se simta rusinate. E important sa stii daca poti procesa gelozia si sa comunici cu partenerul pe aceasta tema.

- Te descurci cu organizarea si prioritizarea timpului? A avea un singur partener necesita timp si munca, a avea multipli parteneri implica si mai mult timp si munca. Daca iei in considerare sa te intalnesti cu mai multi parteneri, managementul timpului trebuie sa ti se potriveasca manusa.

- Imagineaza-ti ideea de a iubi pe cineva care are alt partener (sau parteneri). Te-ai simti confortabil cu ideea?

Poliamorul arata diferit pe oameni diferiti, si multe persoane isi ajusteaza relatia si asteptarile pe baza nevoilor, dorintelor si capacitatilor proprii.

La ce ar trebui sa te astepti

Exista multe informatii despre poliamor, si iti recomandam sa cercetezi bine subiectul inainte. Sunt multe resurse ce te pot ajuta sa:

- intelegi diferitele forme de non monogamie, si sa alegi structura relationara potrivita pentru tine

- sa negociezi cu potentiali parteneri pentru a seta limite

- treci peste gelozii

- comunici cu partenerii

- informezi familia si prietenii despre relatiile tale

- manageriezi timpul.

Daca esti interesat de poliamor, este necesar sa discuti ideea cu partenerul tau. Fii sincer si deschis.

Este normal ca partenerii sa simta ca nu sunt suficienti, cand unul din ei isi prezinta interesul referitor la non monogamie, ceea ce este perfect in regula. De aceea este important sa le amintesti ca nu iti doresti asta pentru ca nu ii mai iubesti sau nu mai esti satisfacut cu ei.

Uneori ajuta sa te alaturi comunitatilor de acest tip online, sau in persoana. A te conecta cu alte persoane cu preferinte comune, te poate ajuta sa intelegi mai bine si iti fie mai usor.