Dependenta de sex nu inseamna mereu doar placere.

Nimfomania vs. Satiriazis - este considerat inca subiect tabu sau este inteles gresit. Toata lumea a auzit despre asta dar nimeni nu vorbeste. Cand ne referim la un comportament sexual deviant facem referire la nimfomanie (in cazul femeilor) sau la satiriazis (in cazul barbatilor).

Ambii termeni sunt din ce in ce mai evitati astazi, chiar si de medici, folosindu-se in schimb termeni ca ”hipersexualitate”, “dependenta sexuala”, “comportament sexual compulsiv” sau “erotomanie”.

Ca o definitie logica, pe intelesul tuturor, acestea reprezinta stari putin anormale, manifestate printr-un libido exagerat, supraexcitare continua, insatisfactie partiala; facand referire la cantitate si nu la calitate, cei care sufera de ea sunt in permanenta frustrati si cauta o partida de sex perfecta.Toate acestea pot fi insotite de tulburari hormonale sau de manifestari la nivelul psihicului.

Nimfomania poate fi privita din mai multe puncte de vedere, nu doar ca o afectiune organica ci si ca o tulburare psihica sau intr-un mod nu tocmai placut, ca un subiect de gluma. Sunt sigura ca multi din cei care sufera de ea si-ar dori sa fie o gluma. Inainte se vorbea despre asta ca fiind o boala; acum insa ar putea fi numita cel mult un sindrom hipersexual. Toti cei care sufera de aceasta dependenta ( nimfomania/ satiriazis) dezvolta un comportament sexual anormal si putin exagerat, nivelul de excitatie a acestora depasind cu mult limitele normalului. Nu ii poti deosebi in multime, sunt oameni simpli, ce se comporta aparent normal doar ca nu isi pot stapani acest imbold iar in timp daca nu apeleaza la ajutor momentele cand vor simti nevoia sa se satisfaca vor fi din ce in ce mai dese.

Atat femeile cat si barbatii care au aceasta dorinta imensa de a face sex au simturile denaturate, astfel incat desi isi doresc si urmaresc sa obtina placerea trupeasca si sa ajunga la orgasm, le va fi imposibil, asadar este gresit sa-i catalogam pe cei care fac des sex ca fiind nimfomaniaci. Apetitul lor sexual crescut nu are legatura cu subiectul dezbatut aici. Ei sunt capabili sa ajunga la orgasm si vad actul in sine ca pe o placere nu ca pe o nevoie. Conform studiilor facute de-a lungul anilor cauzele ar fi de cele mai multe ori de ordin psihologic; anumite abuzuri din copilarie/ adolescenta putand declansa asta sau inexistenta unei educatii sexuale corecte.

Desi rar intalnit, acest comportament sexual deviant ar putea duce la probleme de sanatate: afectiuni mentale, depresie, stres, aparitia unor boli cu transmitere sexuala . Pe langa acestea exista consecinte nu doar asupra persoanei in cauza ci si a celor din jur (familie, prieteni etc.). Fara sa isi dea seama ajung sa-si neglijeze apropiatii, sa nu le mai acorde atentie partenerilor de viata preferand compania necunoscutilor, sa-si piarda simtul raspunderii si a concentrarii la munca dezvoltand astfel si probleme financiare.

In momentul in care doar un trup nu mai este de ajuns nimfomaniacele/satiriazisii apeleaza la jucarii erotice  (de exemplu incearca  bice sado-maso in dormitor) si isi testeaza limitele, tanjind tot dupa placere. Devin maniaci dupa ideea de a simti nu doar dupa ideea de sex. Sunt oameni care isi doresc sa intalneasca astfel de persoane, dornice de sex oriunde, oricum dar nu stiu ce presupune acest fapt. Cum am precizat mai sus, ei isi pierd in timp simturile iar actul sexual nu mai reprezinta nimic pentru ei, creand astfel frustrari si pentru parteneri nu doar pentru ei insisi.

Cel mai greu pentru cei care sufera de nimfomanie/satiriazis este sa recunoasca ca au o problema, sa ceara ajutor si sa fie constienti de faptul ca isi pun in pericol sanatatea. Pentru cei care incep un tratament este foarte important sa ramana motivati si sa ramana concentrati pe scopul lor - cel de a se vindeca.