Un studiu longitudinal din 2017 publicat in Arhivele Comportamentului Sexual a studiat comportamentul sexual a peste 26,000 persoane, intre anii 1989 si 2014. S-a desoperit ca un adult face sex in medie de 54 de ori pe an, cu alte cuvinte o medie de o data pe sptamana.

Intr-un anumit punct in viata, multe cupluri isi pun intrebarea cat sex fac cuplurile normale?

Si cu toate ca nu exista un raspuns complet clar, terapeutii sexuali au multe lucruri de spus despre acest subiect. Iata ce afirma, si cateva ponturi aditionale pentru a te ajuta sa te raportezi la viata ta sexuala.

Media

Exista cateva intrebari printre terapeutii sexuali referitor la care este media pentru cuplurile aflate intr-o relatie serioasa. Raspunsul variaza de la o data pe saptamana, la o data pe luna.

Cand cuplurile inceteaza sa mai faca sex, relatia lor devine vulnerabila catre furie, detasare, infidelitate si in final divort.

De altfel viata sexuala a cuplurilor este afectata de multi factori: varsta, stilul de viata, sanatatea fiecarui partener si libidoul natural, si desigur calitatea generala a relatiei.

Deci in timp ce poate nu exista un raspuns corect referitor la cat de des cuplurile ar trebui sa faca sex, majoritatea terapeutilor recomanda a intretine relatii intime minim o data pe saptamana.

Casnicia ta este in pericol?

Terapeutii sexuali sunt de acord ca a face sex mai rar de 10 ori pe an, este un motiv sa denumesti relatia ta ca fiind lipsita de sex.

Cu toate acestea, lipsa sexului nu inseamna ca e in pericol casnicia ta. In timp ce sexul poate fi cel mai bun mod prin care cuplurile isi exprima iubire si dorinta fata de celalalt, lipsa sexului nu inseamna neaparat ca va indreptati spre despartire, desi e ceva de care ar trebui sa te ocupi.

Cum sa va sincronizati libidourile

Exista o serie de factori care trebuie pusi in ordine pentru a face din sex ceva ce va doriti amandoi. La multe cupluri diferenta de opinie poate fi o problema. Si de cele mai multe ori certurile nu au loc din cauza sexului ci a motivelor din jurul subiectului.

Daca libidourile voastre nu sunt balansate, scopul tebuie sa fie a va intalni la mijloc, asta inseamna putin mai mult sex decat unul dintre voi vrea, dar putin mai mult decat celalalat isi doreste.

Nici o disponibilitate a vreunui cuplu pentru sex nu se potriveste perfect mereu. Cheia este cat de bine cuplurile negociaza in momentul in care unul initiaza si celalalat refuza. Ca orice alta problema a relatiei, sexul este o problema care necesita negociere si compromis.

Poate ca ti se pare dificil de explorat si negociat, cand prioritatea este gestionarea problemele zilnice. Munca, familie, treburi casnice, si multe altele care par mult mai importante decat o partida cu partenerul.

Dar sexul poate deveni distractiv din nou! Odata ce ne oprim din a mai face, ne regasim blocati intr-o bucla, dar imediat ce revenim, ne amintim cat de mult ne-a lipsit. Deci incearca si sigur iti va placea.

La inceput iti va parea ca a programa sexul si a iti face timp pentru el, e ciudat, insa vei vedea ca va conduce la mai multa intimitate. Imbratisati-va zilnic, faceti exercitii pentru a creste nivelul de testosteron, inchideti distragerile, cum ar fi calculatorul sau tv-ul. Daca tot aveti probleme de a crea momentele intime, un terapeut sexual poate fi o idee buna pentru a te ajuta pe tine si partenerul tau sa aterizati pe aceiasi pagina.

Sa faci sex zi de zi este normal?  

Potrivit unui studiu din 2018, doar 5% din cuplurile casatorite au afirmat ca fac sex mai des de patru ori pe saptamana. Deci nu este foarte comun sexul zi de zi. Nu spunem ca nu este sanatos, daca asta functioneaza pentru tine si relatia ta, atat timp cat amandoi sunteti deschisi catre asta.

Ce sa faci daca nu esti fericit cu frecventa relatiilor sexuale

1. Vorbeste despre asta

Este primul lucru necesar si important- ca cei doi sa poarte o discutie despre sentimentele si emotiile lor. Este importanta verbalizarea explicita, pentru a nu interveni erori in comunicare sau presupuneri gresite. Abordati subiectul cat de des posibil.

2. Programati sexul

Pentru cuplurile care intamplina dificultati in viata intima, dar se simt totusi conectati in alte arii ale relatiei, recomandam a programa sexul. Asta nu inseamna ca sexul este mai putin spontan. A programa sexul este un mod de a a ii arata parteneului ca vrei sa prioritizezi sexul, la fel cum faci si cu alte arii de importanta ale vietii.

Cum faci asta? Nu inseamna sa ai un program extrem de fix, de genul 6 minute acum facem in pozitia misionaurlui. Ci mai degraba la modul de a iti informa partenerul ca vrei sa il gasesti dezbracat cand ajungi acasa.

Aceasta metoda poate ca nu functioneaza pentru oricine, si este in regula. Incearc-o si vezi cum se simte. Daca nu functioneaza, incearca altceva.

3. Incearca intalnirile romantice

Pentru partenerii care sunt amandoi angajati in a fi mai intimi impreuna, recomandam sa isi schimbe definitia referitoare la sex, astfel incat sa nu simta presiunea. Un exercitiu grozav este ca partenerii sa planifice o intalnire intima saptamanal. Aceasta este diferita de intalnirile pentru sex, care sunt focusate pe placere, fara un scop anume, si doar pentru conectare sub diversele ei forme. Asta poate implica orice de la saruturi, a sta dezbracati impreuna in pat, mangaieri, a face dus impreuna, masaj sau activitati sexuale.

4. Consultati un terapeut sexual sau coach

Un terapeut sexual calificat te poate ajuta sa colaborezi asupra celor mai bune metode pentru a creste intimitatea sexuala in relatia ta.

Asta poate fi mult mai distractiv decat iti imaginezi. Desigur vor fi si discutii in care te vei simti vulnerabil, dar sunt si adesea teme sexuale creative, pentru a readuce energia sexuala inapoi in relatie. Mai important, a aduce o a treia parere te poate ajuta sa navighezi prin blocajele recurente, si sa cureti energia negativa care poate pluteste in jurul vietii sexuale, astfel incat amandoi sa reveniti pe aceiasi pagina.

Importanta calitatii dincolo de cantitate

Calitatea sexului pe care il faci este mult mai importanta decat cantitatea. Fericirea barbatilor tinde sa vina mai degraba din aspectele sexuale ale vietii, iar a femeii mai degraba din aspectele emotionale. Cea mai importanta parte a relatiei este sa vorbiti unul cu celalalt despre dorintele voastre sexuale si sa pastrati linia comunicarii deschisa. Daca vrei sa faci sex mai frecvent, sau sa condimentezi lucrurile in dormitor, vorbeste cu partenerul. Comunicarea, nu sexul, este constanta de care trebuie sa tii cont, pentru ca relatia ta sa fie echilibrata.